Lato to zdecydowanie sezon na jedzenie posiłków w ogrodzie. Przyjemna, rodzinna atmosfera, piękne zapachy, zielona trawa pod stopami, a w dali odgłosy śpiewających ptaków. To także dobry sposób na delikatne ochłodzenie się. Pozostaje tylko kwestia jadłospisu. Jakie potrawy idealnie sprawdzą się na obiad w ogrodzie?
Naleśniki z truskawkami
Składniki na naleśniki:
- szklanka mąki pszennej;
- 2 duże jajka;
- szklanka mleka;
- szklanka wody gazowanej;
- szczypta soli;
- olej kokosowy do smażenia.
Składniki na nadzienie:
- pół kilograma truskawek;
- 100 g cukru;
- łyżeczka cukru waniliowego.
Wykonanie
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj na gładką masę. Smaż na małym ogniu cienkie placki. Truskawki zblenduj z cukrem. Zostaw kilka do dekoracji. Naleśniki podawaj udekorowane cukrem pudrem i owocami.
Faszerowana cukinia
Składniki:
- 4 średnie cukinie;
- 2 średnie pomidory;
- pół kilograma mięsa mielonego;
- 3 cebule;
- ok. 50 g mozzarelli lub startego parmezanu;
- sól, pieprz, łagodna czerwona papryka wędzona;
- olej (może być ziołowy).
Wykonanie
Cukinie umyj, przekrój na pół i wydrąż. Posmaruj wewnątrz olejem, oprósz solą i pieprzem, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Włóż do piekarnika i podpiecz przez kwadrans w temperaturze 180℃. W tym czasie przygotuj farsz. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj jednego pomidora i mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Wyciągnięte z piekarnika cukinie nadziej farszem, na wierzch wyłóż sparzonego wcześniej pomidora pokrojonego w kostkę i posyp serem. Piecz kolejne pół godziny w tej samej temperaturze (z termoobiegiem).
Chłodnik inaczej, czyli chłodnik ogórkowy
Składniki:
- pół kilograma ogórków gruntowych;
- pęczek rzodkiewki;
- pęczek świeżego koperku;
- 200 ml jogurtu greckiego;
- 150 ml jogurtu naturalnego;
- ząbek czosnku;
- łyżka musztardy stołowej;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie
Umyj ogórki, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj jogurty, a następnie dodaj do nich warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz musztardę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw wedle uznania solą i pieprzem. Miskę wstaw do lodówki na minimum godzinę. Podawaj z posiekanym koperkiem.
Wyświetl ten post na Instagramie
Bananowe placuszki z owsianką w tle
Składniki:
- 2 banany;
- 3 średnie jajka;
- 15 łyżek płatków owsianych;
- łyżeczka cukru waniliowego;
- olej kokosowy;
- wybrane owoce.
Wykonanie
Wszystkie składniki (oprócz owoców) dokładnie blendujemy na gładką masę. Na rozgrzanym oleju kokosowym smażymy małe placuszki na złoty kolor. Podajemy z owocami, jogurtem naturalnym, bitą śmietaną bądź orzechami.
Wyświetl ten post na Instagramie
Grillowane warzywa
Składniki na marynatę:
- 3 ząbki czosnku;
- 50 ml octu balsamicznego;
- limonka;
- 50 ml oliwy z oliwek;
- zioła: tymianek, bazylia, rozmaryn, sól, pieprz.
Pozostałe składniki:
- papryka żółta;
- papryka czerwona;
- bakłażan;
- cukinia.
Wykonanie
Czosnek przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski, dodajemy wyciśnięty sok z limonki, ocet balsamiczny, oliwę, posiekane drobno zioła (według uznania) oraz sól i pieprz do smaku. Usuwamy gniazda nasienne z papryki i kroimy ją w paski (szerokość ok. 2–2,5 cm). Cukinię i bakłażana kroimy w talarki. Wkładamy warzywa do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Następnie układamy na nagrzanym grillu i podpiekamy do momentu, kiedy staną się miękkie.
Wyświetl ten post na Instagramie
zdj. główne: Ibrahim Boran/unsplash.com