Brakuje Ci pomysłu na zdrowy obiad do pracy? Skorzystaj z naszych pysznych inspiracji.
Kasza z łososiem
Składniki:
- łosoś – 150 g,
- kasza gryczana – 100 g,
- awokado – 1 szt.,
- jajko – 1 szt.,
- sos sojowy – 2 łyżki,
- olej roślinny – 1 łyżka,
- sok z 1/2 cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Jajko gotujemy na twardo.
- Łososia solimy i pieprzymy.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy łososia przez około 3 minuty, aż skórka będzie złota. Następnie przewracamy na drugą stronę, smażymy minutę.
- Gotowego łososia skrapiamy sokiem z cytryny i sosem sojowym.
- Awokado kroimy na plasterki, skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny i dodajemy ugotowane jajko.
- Łososia układamy na kaszy, sałatkę z awokado i jajka możemy włożyć do osobnego pudełka.
Makaron z cukinią
Składniki:
- makaron – 50 g,
- cukinia – 400 g,
- bulion warzywny – 5 łyżek,
- pomidory suszone – 3 szt.,
- cebula – 1 szt.,
- czosnek – 1 ząbek,
- olej – 1 łyżka,
- starty parmezan,
- świeże zioła, na przykład bazylia.
Sposób przygotowania
- Makaron gotujemy al dente.
- Siekamy zioła i dodajemy do makaronu. Suszone pomidory przelewamy wrzątkiem.
- Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, po chwili dodajemy pokrojoną cukinię.
- Do warzyw wlewamy bulion i dodajemy suszone pomidory.
- Danie gotujemy przez około 5 minut, na wolnym ogniu. Dokładamy makaron i mieszamy dokładnie.
- Podajemy posypane startym parmezanem.
Zielone risotto z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- ryż jaśminowy – 100 g,
- pierś z kurczaka – 1 szt.,
- bulion warzywny – 1 szklanka,
- papryka czerwona,
- szpinak – 1 opakowanie,
- pieczarki – 5 szt.,
- cebula – 1 szt.,
- oliwa z oliwek – 1 łyżka,
- sól, pieprz, słodka papryka w przyprawie.
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
- Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Smażymy przez około 10 minut.
- Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do kurczaka i dusimy kilka minut. Dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki i dalej dusimy przez około 5 minut.
- Do dania wsypujemy ryż, mieszamy i zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu.
- Po 10 minutach dodajemy szpinak i dusimy jeszcze około 7 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy danie solą i pieprzem.
Kasza z warzywami
Składniki:
- kasza bulgur – 100 g,
- papryka czerwona, żółta – po 1/2 szt.,
- ogórek – 1 szt.,
- zielony groszek – 50 g,
- oliwa z oliwek – 3 łyżki,
- natka pietruszki,
- sok z 1/2 cytryny,
- kurkuma, kumin, sól i pieprz.
Sposób przygotowania
- Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu przekładamy ją do miski.
- W mniejszej misce mieszamy składniki na sos: oliwę z jedną łyżeczką kurkumy i kuminu, doprawiamy solą i pieprzem.
- Do kaszy dodajemy pokrojone w kostkę papryki i ogórka. Mieszamy.
- Dokładamy groszek i posiekaną natkę pietruszki.
- Danie polewamy sosem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Ekspresowa sałatka
Składniki:
- mieszanka sałat – 1 opakowanie,
- ser feta – 50 g,
- suszone pomidory – 4 szt.,
- czarne oliwki – kilka sztuk,
- czerwona cebula – 1/2 szt.,
- oliwa z oliwek – 4 łyżki,
- sok z 1/2 cytryny,
- tymianek, oregano, sól i pieprz.
Sposób przygotowania
- Do miski przekładamy umytą sałatę.
- Dodajemy pokrojone pomidorki, oliwki i ser feta oraz posiekaną cebulę.
- W osobnej miseczce mieszamy składniki na sos: oliwę z oliwek i sok z cytryny, doprawiamy tymiankiem, oregano, solą i pieprzem.
- Sałatkę polewamy dressingiem.
zdj. główne: Sponchia/pixabay.com