5 superfoods, które warto wprowadzić do diety już dziś

Food
5 superfoods, które warto wprowadzić do diety już dziś
Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Nasiona chia, jagody goji i acai, surowe kakao oraz kasza jaglana – między innymi te produkty są prawdziwym dobrodziejstwem. Poznaj superfoods i uzupełniaj nimi swoje posiłki.

Jesteśmy tym, co jemy

Ile razy spotkaliśmy się z tym powiedzeniem? Wbrew pozorom to nie jest utarty frazes, lecz prawda. To, w jaki sposób się odżywiamy oraz co dostarczamy organizmowi, wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie, ale też kondycję skóry, włosów i paznokci.

Przygotowaliśmy listę najpopularniejszych superfoods, czyli produktów bogatych w składniki odżywcze, które bez wątpienia warto wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu. Wystarczy już niewielka zmiana, by odczuć różnicę. Oferta rynkowa jest na tyle szeroka, że nie powinno być problemu z ich zakupem.

Nasiona chia

Kilka lat temu szturmem wdarły się do naszych spiżarni jako produkt bogaty w błonnik, białko, kwasy omega-3 (nawet dziewięć razy więcej niż w łososiu atlantyckim), przeciwutleniacze oraz witaminy B1 i E, a także w cynk, magnez, żelazo (więcej niż w szpinaku), wapń oraz fosfor.

Nasiona szałwii hiszpańskiej, bo tak brzmi ich potoczna nazwa, obniżają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, depresji, wspomagają procesy trawienne, prawidłową pracę mózgu, stan kości i uzębienia, jak również obniżają poziom cukru we krwi oraz poziom „złego” cholesterolu we krwi.

Stanowią świetny dodatek do koktajli, jogurtu, musli, chleba, zup czy ciast. Można też przygotować z nich świetną przekąskę, jaką jest pudding.

Jagody goji

Wyglądają charakterystycznie przede wszystkim dzięki swojej czerwonej barwę. Zawierają nawet 500 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Do tego mają mnóstwo antyoksydantów, aminokwasów oraz białek, witamin z grupy A, B i E czy beta-karotenu i nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 oraz miedzi, fosforu czy żelaza.

Jagody goji działają przeciwstarzeniowo, wzmacniają odporność organizmu, oczyszczają skórę, wspomagają właściwą pracę mózgu, a także zmniejszają bóle mięśni i obniżają poziom cholesterolu.

Jemy je zazwyczaj w formie suszonych jagód goji w ciasteczkach, ciastkach, granoli, owsiankach, ale też bezpośrednio, jako samodzielną przekąskę.

Jagody acai

Inna odmiana jagód, jednak równie mocno polecana. Acai mają w sobie dużo witaminy C, A i E oraz z grupy B, a także magnezu, fosforu, miedzi, cynku, wapnia, żelaza, aminokwasów, białka i kwasów tłuszczowych.

Stanowią bombę przeciwutleniaczy opóźniających chociażby procesy starzenia, do tego przyśpieszają przemianę materii, wzmacniają organizm i pracę mózgu, dodają energii, korzystnie działają na układ krążenia, regulują ciśnienie krwi oraz ułatwiają jej przepływ.

Możemy je spożywać w postaci soku, proszku bądź tabletek.

Surowe kakao

W przypadku surowego kakao nie dochodzi do utraty najcenniejszych składników, gdyż jest ono produkowane z ziaren kakaowca, sfermentowanych i ususzonych – bez udziału wysokiej temperatury. Surowe kakao stanowi bogactwo między innymi antyoksydantów, białka, błonnika, żelaza, cynku, wapnia, przeciwutleniaczy, witaminy C czy kwasów tłuszczowych.

Dzięki temu redukuje stres, rozluźnia mięśnie, świetnie wpływa na koncentrację, ma działanie lekko pobudzające, wywołuje uczucie szczęścia, a przy tym zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, chroni serce i działa jak naturalny afrodyzjak.

Można jeść je na słodko i na słono – w owsiance, jogurcie, smoothie, musli, wypiekach, deserach, lodach, a nawet w pikantnych sosach czy jako przyprawę do mięs.

Kasza jaglana

To królowa kasz – najstarsza i najzdrowsza. Jest bezglutenowa, lekkostrawna i nie uczula. Zawiera dużo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, żelaza i miedzi.

Kasza jaglana poprawia pamięć, wspomaga koncentrację, zmniejsza stany zapalne błon śluzowych (sprawdzi się w leczeniu kataru), poprawia stan skóry, włosów i paznokci, a także reguluje poziom cholesterolu.

Przeczytaj też: Które produkty spożywcze psują naszą urodę?

Zdjęcie główne: Jonathan Borba/ pexels.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Eksploracja lokalnej kultury: Jak podróżować z szacunkiem dla miejsc, które odwiedzasz
Eksploracja lokalnej kultury: Jak podróżować z szacunkiem dla miejsc, które odwiedzasz
Odkryj, jak eksplorować kultury lokalne podczas podróżowania, zachowując pełen szacunek dla odwiedzanych miejsc. Dowiedz się, jak Twoje wybory mogą wpływać na lokalną społeczność i środowisko.
Zdrowe nawyki, które mogą poprawić twoje codzienne samopoczucie
Zdrowe nawyki, które mogą poprawić twoje codzienne samopoczucie
Odkryj zdrowe nawyki, które mogą znacząco wpłynąć na poprawę Twojego samopoczucia na co dzień. Podpowiadamy, co zrobić, aby poczuć się lepiej, zdrowiej i być szczęśliwszym.
Zdrowe i smaczne inspiracje z kuchni wegańskiej: Twoje codzienne menu
Zdrowe i smaczne inspiracje z kuchni wegańskiej: Twoje codzienne menu
Rozważasz dietę roślinną lub już ją praktykujesz? Odkryj smaczne i zdrowe propozycje na wegańskie posiłki, które ożywią Twoje codzienne menu!
Ostatnie wpisy