Nasiona chia, jagody goji i acai, surowe kakao oraz kasza jaglana – między innymi te produkty są prawdziwym dobrodziejstwem. Poznaj superfoods i uzupełniaj nimi swoje posiłki.
Ile razy spotkaliśmy się z tym powiedzeniem? Wbrew pozorom to nie jest utarty frazes, lecz prawda. To, w jaki sposób się odżywiamy oraz co dostarczamy organizmowi, wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie, ale też kondycję skóry, włosów i paznokci.
Przygotowaliśmy listę najpopularniejszych superfoods, czyli produktów bogatych w składniki odżywcze, które bez wątpienia warto wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu. Wystarczy już niewielka zmiana, by odczuć różnicę. Oferta rynkowa jest na tyle szeroka, że nie powinno być problemu z ich zakupem.
Kilka lat temu szturmem wdarły się do naszych spiżarni jako produkt bogaty w błonnik, białko, kwasy omega-3 (nawet dziewięć razy więcej niż w łososiu atlantyckim), przeciwutleniacze oraz witaminy B1 i E, a także w cynk, magnez, żelazo (więcej niż w szpinaku), wapń oraz fosfor.
Nasiona szałwii hiszpańskiej, bo tak brzmi ich potoczna nazwa, obniżają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, depresji, wspomagają procesy trawienne, prawidłową pracę mózgu, stan kości i uzębienia, jak również obniżają poziom cukru we krwi oraz poziom „złego” cholesterolu we krwi.
Stanowią świetny dodatek do koktajli, jogurtu, musli, chleba, zup czy ciast. Można też przygotować z nich świetną przekąskę, jaką jest pudding.
Wyglądają charakterystycznie przede wszystkim dzięki swojej czerwonej barwę. Zawierają nawet 500 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Do tego mają mnóstwo antyoksydantów, aminokwasów oraz białek, witamin z grupy A, B i E czy beta-karotenu i nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 oraz miedzi, fosforu czy żelaza.
Jagody goji działają przeciwstarzeniowo, wzmacniają odporność organizmu, oczyszczają skórę, wspomagają właściwą pracę mózgu, a także zmniejszają bóle mięśni i obniżają poziom cholesterolu.
Jemy je zazwyczaj w formie suszonych jagód goji w ciasteczkach, ciastkach, granoli, owsiankach, ale też bezpośrednio, jako samodzielną przekąskę.
Inna odmiana jagód, jednak równie mocno polecana. Acai mają w sobie dużo witaminy C, A i E oraz z grupy B, a także magnezu, fosforu, miedzi, cynku, wapnia, żelaza, aminokwasów, białka i kwasów tłuszczowych.
Stanowią bombę przeciwutleniaczy opóźniających chociażby procesy starzenia, do tego przyśpieszają przemianę materii, wzmacniają organizm i pracę mózgu, dodają energii, korzystnie działają na układ krążenia, regulują ciśnienie krwi oraz ułatwiają jej przepływ.
Możemy je spożywać w postaci soku, proszku bądź tabletek.
W przypadku surowego kakao nie dochodzi do utraty najcenniejszych składników, gdyż jest ono produkowane z ziaren kakaowca, sfermentowanych i ususzonych – bez udziału wysokiej temperatury. Surowe kakao stanowi bogactwo między innymi antyoksydantów, białka, błonnika, żelaza, cynku, wapnia, przeciwutleniaczy, witaminy C czy kwasów tłuszczowych.
Dzięki temu redukuje stres, rozluźnia mięśnie, świetnie wpływa na koncentrację, ma działanie lekko pobudzające, wywołuje uczucie szczęścia, a przy tym zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, chroni serce i działa jak naturalny afrodyzjak.
Można jeść je na słodko i na słono – w owsiance, jogurcie, smoothie, musli, wypiekach, deserach, lodach, a nawet w pikantnych sosach czy jako przyprawę do mięs.
To królowa kasz – najstarsza i najzdrowsza. Jest bezglutenowa, lekkostrawna i nie uczula. Zawiera dużo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, żelaza i miedzi.
Kasza jaglana poprawia pamięć, wspomaga koncentrację, zmniejsza stany zapalne błon śluzowych (sprawdzi się w leczeniu kataru), poprawia stan skóry, włosów i paznokci, a także reguluje poziom cholesterolu.
Przeczytaj też: Które produkty spożywcze psują naszą urodę?
Zdjęcie główne: Jonathan Borba/ pexels.com