Po co odmawiać sobie przyjemności, jeśli można czerpać z życia pełnymi garściami, ciesząc się tym, co najlepsze? Dla tych, którzy hołdują tej filozofii i nie boją się wyzwań kulinarnych, lista najmodniejszych restauracji w Europie może być wielce przydatną informacją.
Dwukrotnie uznana za najlepszą restaurację świata i nagrodzona trzema gwiazdkami Michelin El Celler de Can Roca to istny rodzynek katalońskiej gastronomii. A czy wiesz, co to znaczy, gdy „Restaurant Magazine” uznaje jakiś lokal za najlepszy na świecie? A to, że staje się on celem pielgrzymek miłośników kulinariów, a stolik w nim rezerwuje się z rocznym wyprzedzeniem. Tak przynajmniej przedstawia się dziś sprawa z rezerwacją stolika w El Celler de Can Roca!
Dostać się do kopenhaskiej Nomy to nie lada wyzwanie. Rezerwacji w lokalu dokonuje się zazwyczaj z rocznym wyprzedzeniem. Noma to główny motor współczesnej kuchni nordyckiej i to już od 14 lat. Lokal ma na swoim koncie liczne nagrody i w różnych latach figurował na chyba wszystkich najważniejszych kulinarnych listach. W Nomie są sezony na owoce morza, warzywa i dziczyznę, a specjalnością szefa kuchni niezależnie od pory są desery okraszone… mrówkami.
Dwie gwiazdki Michelin, tytuł najlepszej restauracji na świecie przyznany przez brytyjski magazyn kulinarny „Restaurant” oraz najwyższe notowania we włoskim kulinarnym przewodniku „l’Espresso – Ristoranti d’Italia” – wszystkie te laury zebrała włoska Osteria Francescana skryta przed niekończącym się strumieniem turystów za niepozornymi drzwiami na jednej z wąskich uliczek Modeny. Skromny napis „Osteria Francescana” przyciąga ku wejściu nieliczne osoby wtajemniczone w arkana kulinariów. Wnętrze restauracji jest dość proste i pozbawione wyrafinowania, bo też po co odciągać gości od celu ich wizyty – smakowania potraw na najwyższym poziomie?
Jeśli planujesz wypad do Paryża, ta restauracja jest obowiązkowym punktem programu kulinarnego. Znakomity szef kuchni Alain Ducasse znany jest wszystkim koneserom. W lokalu serwowane są tradycyjne francuskie dania z dodatkiem jakiegoś nieoczekiwanego składnika, który nie zmienia smaku potrawy, lecz nadaje jej niespodziewany odcień. Smakosze cenią lokal za wyważone połączenie tego, co nowe, z tym, co klasyczne w kuchni francuskiej.
Le Cafe de Turin w Nicei cieszy się niesłychaną popularnością wśród Francuzów i specjalizuje się w darach morza. Głównymi atutami serwowanych tu potraw są świeżość i wysoka jakość wykorzystywanych produktów. Ostrygi przyjeżdżają z hodowli w Bretanii, Normandii i Akwitanii. W menu są też świeże jeżowce, raki i gotowane ślimaki, które wyciąga się ze skorupy specjalnymi igiełkami. Możesz też spróbować malutkich, ciemnych krewetek, które wyłuskuje się jak słonecznik!
Urocza restauracja na wodzie, która zabierze Cię w podróż po słynnym londyńskim Regent’s Canal. Przez kilka godzin trwania rejsu będziesz nie tylko rozpieszczać podniebienie smacznym jedzeniem, ale też cieszyć oczy pięknymi widokami miasta. To najlepsze miejsce na romantyczną kolację we dwoje!
Wyświetl ten post na Instagramie
Stylowa i dość nowa restauracja zlokalizowana na Starym Mieście chorwackiego Dubrownika, która od razu po otwarciu przyciągnęła masy turystów swoim designem – jej wnętrze jest stylizowane na średniowieczne pieczary. Menu lokalu bazuje na najlepszych tradycjach chorwackiej kuchni. Zasmakujesz tu w gigantycznych oliwkach i owocach morza, mięsie z rusztu i wędzonym serze owczym.
Restauracje Lizbony to przede wszystkim tawerny o przystępnych cenach, ale dla tych, którym marzy się królewska uczta, otworzono unikatową restaurację w budynku starego pałacu. Lokal Cozinha Velha może się poszczycić bajkowym wnętrzem ze starymi meblami i potrawami według lokalnych, znanych od stuleci przepisów.
Zdjęcie główne: ELEVATE/pexels.com