Lato to zdecydowanie sezon na jedzenie posiłków w ogrodzie. Przyjemna, rodzinna atmosfera, piękne zapachy, zielona trawa pod stopami, a w dali odgłosy śpiewających ptaków. To także dobry sposób na delikatne ochłodzenie się. Pozostaje tylko kwestia jadłospisu. Jakie potrawy idealnie sprawdzą się na obiad w ogrodzie?
Składniki na naleśniki:
Składniki na nadzienie:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj na gładką masę. Smaż na małym ogniu cienkie placki. Truskawki zblenduj z cukrem. Zostaw kilka do dekoracji. Naleśniki podawaj udekorowane cukrem pudrem i owocami.
Składniki:
Cukinie umyj, przekrój na pół i wydrąż. Posmaruj wewnątrz olejem, oprósz solą i pieprzem, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Włóż do piekarnika i podpiecz przez kwadrans w temperaturze 180℃. W tym czasie przygotuj farsz. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj jednego pomidora i mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Wyciągnięte z piekarnika cukinie nadziej farszem, na wierzch wyłóż sparzonego wcześniej pomidora pokrojonego w kostkę i posyp serem. Piecz kolejne pół godziny w tej samej temperaturze (z termoobiegiem).
Składniki:
Umyj ogórki, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj jogurty, a następnie dodaj do nich warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz musztardę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw wedle uznania solą i pieprzem. Miskę wstaw do lodówki na minimum godzinę. Podawaj z posiekanym koperkiem.
Wyświetl ten post na Instagramie
Składniki:
Wszystkie składniki (oprócz owoców) dokładnie blendujemy na gładką masę. Na rozgrzanym oleju kokosowym smażymy małe placuszki na złoty kolor. Podajemy z owocami, jogurtem naturalnym, bitą śmietaną bądź orzechami.
Wyświetl ten post na Instagramie
Składniki na marynatę:
Pozostałe składniki:
Czosnek przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski, dodajemy wyciśnięty sok z limonki, ocet balsamiczny, oliwę, posiekane drobno zioła (według uznania) oraz sól i pieprz do smaku. Usuwamy gniazda nasienne z papryki i kroimy ją w paski (szerokość ok. 2–2,5 cm). Cukinię i bakłażana kroimy w talarki. Wkładamy warzywa do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Następnie układamy na nagrzanym grillu i podpiekamy do momentu, kiedy staną się miękkie.
Wyświetl ten post na Instagramie
zdj. główne: Ibrahim Boran/unsplash.com