Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Brakuje Ci pomysłu na zdrowy obiad do pracy? Skorzystaj z naszych pysznych inspiracji.
Kasza z łososiem
Składniki:
łosoś – 150 g,
kasza gryczana – 100 g,
awokado – 1 szt.,
jajko – 1 szt.,
sos sojowy – 2 łyżki,
olej roślinny – 1 łyżka,
sok z 1/2 cytryny,
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Jajko gotujemy na twardo.
Łososia solimy i pieprzymy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy łososia przez około 3 minuty, aż skórka będzie złota. Następnie przewracamy na drugą stronę, smażymy minutę.
Gotowego łososia skrapiamy sokiem z cytryny i sosem sojowym.
Awokado kroimy na plasterki, skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny i dodajemy ugotowane jajko.
Łososia układamy na kaszy, sałatkę z awokado i jajka możemy włożyć do osobnego pudełka.
Makaron z cukinią
Składniki:
makaron – 50 g,
cukinia – 400 g,
bulion warzywny – 5 łyżek,
pomidory suszone – 3 szt.,
cebula – 1 szt.,
czosnek – 1 ząbek,
olej – 1 łyżka,
starty parmezan,
świeże zioła, na przykład bazylia.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente.
Siekamy zioła i dodajemy do makaronu. Suszone pomidory przelewamy wrzątkiem.
Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, po chwili dodajemy pokrojoną cukinię.
Do warzyw wlewamy bulion i dodajemy suszone pomidory.
Danie gotujemy przez około 5 minut, na wolnym ogniu. Dokładamy makaron i mieszamy dokładnie.
Podajemy posypane startym parmezanem.
Zielone risotto z kurczakiem i warzywami
Składniki:
ryż jaśminowy – 100 g,
pierś z kurczaka – 1 szt.,
bulion warzywny – 1 szklanka,
papryka czerwona,
szpinak – 1 opakowanie,
pieczarki – 5 szt.,
cebula – 1 szt.,
oliwa z oliwek – 1 łyżka,
sól, pieprz, słodka papryka w przyprawie.
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Smażymy przez około 10 minut.
Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do kurczaka i dusimy kilka minut. Dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki i dalej dusimy przez około 5 minut.
Do dania wsypujemy ryż, mieszamy i zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu.
Po 10 minutach dodajemy szpinak i dusimy jeszcze około 7 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy danie solą i pieprzem.
Kasza z warzywami
Składniki:
kasza bulgur – 100 g,
papryka czerwona, żółta – po 1/2 szt.,
ogórek – 1 szt.,
zielony groszek – 50 g,
oliwa z oliwek – 3 łyżki,
natka pietruszki,
sok z 1/2 cytryny,
kurkuma, kumin, sól i pieprz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu przekładamy ją do miski.
W mniejszej misce mieszamy składniki na sos: oliwę z jedną łyżeczką kurkumy i kuminu, doprawiamy solą i pieprzem.
Do kaszy dodajemy pokrojone w kostkę papryki i ogórka. Mieszamy.
Dokładamy groszek i posiekaną natkę pietruszki.
Danie polewamy sosem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Ekspresowa sałatka
Składniki:
mieszanka sałat – 1 opakowanie,
ser feta – 50 g,
suszone pomidory – 4 szt.,
czarne oliwki – kilka sztuk,
czerwona cebula – 1/2 szt.,
oliwa z oliwek – 4 łyżki,
sok z 1/2 cytryny,
tymianek, oregano, sól i pieprz.
Sposób przygotowania
Do miski przekładamy umytą sałatę.
Dodajemy pokrojone pomidorki, oliwki i ser feta oraz posiekaną cebulę.
W osobnej miseczce mieszamy składniki na sos: oliwę z oliwek i sok z cytryny, doprawiamy tymiankiem, oregano, solą i pieprzem.
Sałatkę polewamy dressingiem.
zdj. główne: Sponchia/pixabay.com